objednat Darčekový poukaz Dostanete ihneď emailom
prehliadnuť Ponuku kurzov Vinárskeho inštitútu

Základy someliérstva, vína a vinárstva SR

Kurz odporúčame všetkým, ktorí s vínom začínajú alebo si chcú usporiadať svoje doterajšie základné znalosti pod vedením špičkového lektora. Ide o najnavštevovanejší kurz Študijného programu SOMELIÉR a otvára dvere do sveta vína aj k ďalšiemu štúdiu.

Obsah kurzu

Praktická časť – intenzívny seminár (8 hodín) vedený lektorom z radov špičkových someliérov

Lektor s Vami podrobne prejde všetky lekcie. Prakticky budete precvičovať degustáciu na 15 vzorkách špičkového vína. Prakticky si vyskúšate servírovanie vína vrátane dekantácie. Kombinovanie vína a jedál si skúsite s ôsmimi druhmi syrov.

Teoretická časť – on-line skriptá a testy na samostatné precvičenie si naštudujete vopred v pohodlí doma, skriptá Vám zostanú k dispozícii

1.lekcia – Someliér – funkcia someliéra, podpora predaja, tvorba vínnej karty
2.lekcia – Degustácia a hodnotiace systémy – senzorické hodnotenie, hodnotiace systémy
3.lekcia – Kombinovanie jedál a nápojov – pravidlá kombinovania, skupiny jedál, skupiny vín, vzájomné kombinácie
4.lekcia – Servírovanie vína – teploty podávania, druhy pohárov a karáf, podávání šumivých, bílých, růžových a červených vín
5.lekcia– Slovensko – historie, současnost, vinařský zákon, typické odrůdy, geografické rozdělení

Ako prebieha kurz

Kurz je jednodenný intenzívny seminár (praktická lekcia) pod vedením nášho lektora z radov špičkových someliérov.

Na seminár sa teoreticky pripravíte v pokoji doma. Prečítate si študijné materiály, ktoré máte k dispozícii v študijnom prostredí. Učivo si precvičíte pomocou testov. Prístup do študijného prostredia získate po zaplatení.

Na kurz tak už prichádzate teoreticky pripravení a môžete sa úplne venovať výkladu lektora, praktickým zručnostiam a degustácii. Je to forma štúdia, ktorá sa osvedčila. K skriptám a testom máte kedykoľvek v budúcnosti prístup s cieľom osviežiť si učivo.

Kurz je ukončený záverečnou skúškou formou písomného testu.

Po úspešnom zložení skúšky získate Osvedčenie o absolvovaní podpísané lektorom kurzu, prezidentom Asociácie someliérov SR a riaditeľom Vinárskeho Inštitútu. Ak skúšku neurobíte, môžete si prísť zadarmo test znova napísať na akýkoľvek ďalší kurz.

Skúška nie je povinná, môžete kurz absolvovať aj bez nej.

Súčasťou kurzu je dvojchodový obed.

Čo Vám kurz prinesie

Milovníci vína z radov laickej verejnosti získajú základné znalosti, ktoré im pomôžu si víno či už sami alebo s priateľmi lepšie vychutnať, budú si vedieť erudovane víno kúpiť vo vínotékach aj v gastronomických zariadeniach. Kurz je vstupenka do sveta vína.

Personál gastronomických zariadení a vínoték sa naučí víno lepšie prezentovať, a teda aj lepšie predávať. Už po absolvovaní tohto základného kurzu získa väčšiu istotu nielen pri predaji vína, ale aj jedál, ktoré sa k vínu hodia.

Obom skupinám absolventov sa základným kurzom otvára brána do sveta vína, ktorý sa pre nich môže stať zdrojom nevšedných zážitkov.

Termíny

Termíny a miesta konania najbližších kurzov:

Kurzy prebiehajú po celý rok v Bratislave, Košiciach a na ďalších miestach SR. Aktuálne termíny a miesta sa vypisujú tri mesiace vopred.  Ak sa odhlásite z už objednaného kurzu a vypísaný termín Vám nevyhovuje, počkajte na vypísanie ďalších termínov.

7. 5. 2024 9:00 - 17:00

Počet miest: 30
Termín: 7. 5. 2024 9:00 - 17:00
Místo: Hotel Bratislava, Seberíniho 1765/9, Bratislava
Lektor:

8. 6. 2024 9:00 - 17:00

Počet miest: 30
Termín: 8. 6. 2024 9:00 - 17:00
Místo: Karpatská perla, Nádražná 57, Šenkvice

26. 10. 2024 9:00 - 17:00

Počet miest: 20
Termín: 26. 10. 2024 9:00 - 17:00
Místo: Chateau Rúbaň, Rúbáň 420, Rúbaň

Ako sa prihlásiť

Krok č. 1  Vyberte si termín a miesto kurzu.

Krok č. 2 Objednajte si kurz.

Krok č. 3  Po zaplatení vám zašleme prihlasovacie údaje na váš študijný účet.

Krok č. 4 Pomocou prihlasovacích údajov vstúpite na svoj študijný účet, kde nájdete skriptá k piatim lekciám, testy na samostatné precvičovanie. Môžete sa tak v pokoji začať pripravovať na kurz.

Ak vám termín prestane vyhovovať, môžete ho na svojom študijnom účte zmeniť – bezplatne 14 dní pred kurzom.

Ak máte darčekovú poukážku, kontaktujete manažéra vzdelávania (všetko je uvedené na darčekovej poukážke) a ten vám zašle prihlasovacie údaje na váš študijný účet a prihlási vás na vami požadovaný termín.

Praktické rady

Kurzy Vinárskeho Inštitútu absolvovalo viac ako 3600 absolventov, a preto si vám dovoľujeme predostrieť zopár odpovedí na časté otázky našich študentov.

Prečo sa mám pripravovať vopred?

Oplatí sa venovať určitý čas prečítaniu skrípt a vyskúšať si znalosti pomocou testov (sú iba pre vás, výsledky sa nikde neukladajú). Na samotný kurz s lektorom prichádzate teoreticky pripravení a môžete sa naplno venovať praktickým zručnostiam a výkladu plnému poznatkov z praxe. Znalosti vám zostávajú ukotvené v pamäti na dlhý čas. Táto forma štúdia je vyskúšaná a osvedčila sa.

Čo ak sa vopred nepripravím, nestíham?

Aj tento variant si niektorí študenti vyberajú. Absolvujú praktickú časť kurzu s lektorom, neskladajú záverečnú skúšku. Potom si preštudujú skriptá a overia si znalosti pomocou testov a bezplatne absolvujú záverečnú skúšku na niektorom z ďalších kurzov.

Nechcem robiť záverečnú skúšku, môžem kurz absolvovať?

Záverečná skúška nie je povinná. Môžete kurz absolvovať aj bez nej. Načerpané znalosti vám nikto nevezme a samotný kurz pod vedením someliérskych špičiek je zážitok. Skriptá vám zostávajú k dispozícii, ako aj prístup na študijný účet. Nezískate ale Osvedčenie o absolvovaní.

Prihlásil/a som sa na kurz, ale termín mi už nevyhovuje

Na vašom študijnom účte sa prehlásite na iný termín (14 dní vopred bezplatne, v prípade choroby alebo neočakávanej udalosti vyhovieme bezplatnému prihláseniu aj kratší čas pred kurzom).

 

Základná cena kurzu je

131.41 bez DPH

(159.00 s DPH)

Ak ste si už zakúpili aspoň jeden kurz, objednajte si tento kurz za balíčkovu cenu cez Váš študijný účet. Balíčková cena kurzu je:

118.18 bez DPH

(143.00 s DPH)


 

Akcia platí do 31. 3. 2024 na všetky kurzy a darčekové poukážky.