objednat Darčekový poukaz Dostanete ihneď emailom
prehliadnuť Ponuku kurzov Vinárskeho inštitútu

Víkendový kurz priamo vo vinárstve

Víkendový kurz poskytuje príležitosť absolvovať dva kurzy počas jedného víkendu priamo vo vyhlásených vinárstvach. V sobotu Základy someliérstva, vína a vinárstva SR a v nedeľu Vinič hroznorodý a víno. Súčasťou kurzu je ubytovanie, plná penzia vrátane večere s kombinovaním vína s jedlom a ešte k tomu ochutnávka šiestich vzoriek pod vedením someliéra daného vinárstva. Súčasťou víkendového pobytu je aj prehliadka vinárstva s enológom spoločnosti a ukážka vinice.

Obsah kurzu

  • kurz Základy someliérstva, vína a vinárstva SR
  • kurz Vinič hroznorodý a víno
  • 1x ubytovanie v penzióne či hoteli (*** penzión hotelového typu alebo **** hotel)
  • 1x raňajky
  • 2x dvojchodový obed
  • 1x dvojchodová večera (kombinovanie jedla s vínom) – ku každému chodu degustačná vzorka vína
  • ochutnávka 6 vzoriek vína s odbornou prednáškou someliéra spoločnosti, neutralizačný drobný pokrm (pečivo, syr)
  • exkurzia vo vinárstve s odborným výkladom enológa spoločnosti vrátane ukážky vinice

Sobota – kurz Základy someliérstva, vína a vinárstva SR

Praktická časť – intenzívny seminár (8 hodín) vedený lektorom z radov špičkových someliérov

Lektor s vami podrobne prejde všetky lekcie. Budete prakticky precvičovať degustáciu na 15 vzorkách špičkového vína. Názorne si vyskúšate podávanie vína vrátane dekantácie. Kombinovanie vína a jedál si skúsite s ôsmimi druhmi syrov.

Teoretická časť – on-line skriptá a testy na samostatné precvičenie si naštudujete vopred v pohodlí doma, skriptá Vám zostanú k dispozícii aj naďalej

  1. Lekcia – Someliér – funkcia someliéra, podpora predaja, tvorba vínnej karty
  2. Lekcia – Degustácia a hodnotiace systémy – senzorické hodnotenie, hodnotiace systémy
  3. Lekcia – Kombinovanie jedál s nápojmi – pravidlá kombinovania, skupiny jedál, skupiny vín, vzájomné kombinácie
  4. Lekcia – Podávanie vína – teploty podávania, druhy pohárov a karáf, podávanie šumivého, bieleho, ružového a červeného vína
  5. Lekcia – Slovensko – história, súčasnosť, vinársky zákon, typické odrody, geografické rozdelenie

 

Nedeľa  – kurz Vinič hroznorodý a víno

Praktická časť – intenzívny seminár (8 hodín) pod vedením lektora z radov špičkových someliérov.

Lektor s vami podrobne preberie všetky lekcie s praktickými radami.

Podrobne vás oboznámi s najpestovanejšími odrodami na svete vrátane ochutnávky celkom ôsmich jedinečných zahraničných vín. Praktickým precvičovaním získate informácie o najčastejších nedostatkoch a chorobách vína. Súčasťou je aj exkurzia do vinárstva a na vinicu, kde sa budete venovať výrobe vína a pestovaniu viniča hroznorodého.

Teoretická časť – on-line skriptá a testy na samostatné precvičovanie si naštudujete vopred v pohodlí doma, skriptá vám zostanú k dispozícii aj naďalej

  1. Lekcia –  História viniča hroznorodého
  2. Lekcia –  Pestovanie viniča hroznorodého – terroir, geológia, vinič hroznorodý botanicky, vegetatívny cyklus viniča hroznorodého (praktická prezentácia na vinici)
  3. Lekcia – Odrody viniča hroznorodého – najvýznamnejšie muštové odrody viniča hroznorodého – biele a modré
  4. Lekcia – Výroba vína – od zberu až po fľaškovanie (praktická prezentácia vo vinárstve)
  5. Lekcia – Nedostatky, chyby, choroby vína

Tým, že už budete teoreticky pripravení, si budete vedomosti prehlbovať a lepšie si všetko zapamätáte.

Vinárstvo Chateau Rúbáň

Ako prebieha kurz

Kurz zahŕňa dva jednodenné intenzívne semináre (praktické lekcie) pod vedením nášho lektora patriaceho k špičkovým someliérom.

Na semináre sa teoreticky pripravíte v pokoji doma. Prečítate si študijné materiály, ktoré máte k dispozícii v študijnom prostredí na www.vinarskyinstitut.sk. Tiež si tam precvičíte učivo pomocou testov. Prístup do študijného prostredia získate po zaplatení.

Na kurz takto prídete už teoreticky pripravení a môžete sa úplne venovať výkladu lektora, praktickým zručnostiam a degustovaniu. Je to forma štúdia, ktorá sa osvedčila. K skriptám a testom budete mať kedykoľvek v budúcnosti prístup, aby ste si osviežili učivo.

Kurz končí záverečnou skúškou vo forme písomného testu.

Po úspešnom zložení skúšky získate Osvedčenie o absolvovaní s podpisom lektora kurzu, prezidenta Asociácie someliérov SR a riaditeľa Vinárskeho Inštitútu. Ak skúšku neurobíte, môžete si prísť test znova napísať na ktorýkoľvek nasledujúci kurz.

Skúška nie je povinná, kurz sa dá absolvovať aj bez nej.

Súčasťou kurzu je:

  • kurz Základy someliérstva, vína a vinárstva SR
  • kurz Vinič hroznorodý a víno
  • 1x ubytovanie v penzióne či hoteli (*** penzión hotelového typu alebo **** hotel)
  • 1x raňajky
  • 2x dvojchodový obed
  • 1x dvojchodová večera (kombinovanie jedla s vínom) – ku každému chodu degustačná vzorka vína
  • ochutnávka 6 vzoriek vína s odborným výkladom someliéra spoločnosti, neutralizačný drobný pokrm (pečivo, syr)
  • exkurzia po vinárstve s odborným výkladom enológa spoločnosti vrátane ukážky vinice

Čo Vám kurz prinesie

Milovníci vína z radov laickej verejnosti získajú základné vedomosti, ktoré im pomôžu si víno sami či s priateľmi lepšie vychutnať, budú vedieť erudovane nakupovať víno vo vínotékach, ale aj v gastronomických zariadeniach, okrem toho získajú základné povedomie o pestovaní viniča hroznorodého, výrobe vína, chorobách a nedostatkoch vína. Kurz je ideálna vstupenka do sveta vína a vínnej kultúry.

Personál gastronomických zariadení a vínoték sa naučí víno lepšie prezentovať, a teda aj lepšie predávať. Už po absolvovaní prvého kurzu (Základy someliérstva, vína a vinárstva SR) nadobudne väčšiu istotu nielen pri predaji vína, ale aj jedál, ktoré sa k vínu hodia. Vďaka kurzu Vinič hroznorodý a víno sa naučí lepšie rozoznávať nedostatky a choroby vína, s ktorými sa bežne stretáva vo svojej praxi, získa podrobnejšie informácie o najčastejšie pestovaných odrodách sveta a komplexnejšie poznatky o pestovaní viniča hroznorodého a výrobe vína.

Pre tých, ktorí chcú absolvovať celý Študijný program SOMELIÉR, je to prvý a druhý stupeň za cieľom.

Obom skupinám absolventov prinesie kurz pod vedením špičkového someliéra spojený s pobytom priamo vo vinárstve určite neobyčajný zážitok.

Termíny

9. 3. 2018 9:00 - 10. 3. 2018 17:00

Počet miest: 30
Termín: 9. 3. 2018 9:00 - 10. 3. 2018 17:00
Místo: Chateau Rúbáň, Rúbáň 1, Rúbáň

Ako sa prihlásiť

Krok č. 1  Vyberte si termín a miesto konania kurzu.

Krok č. 2  Objednajte si kurz.

Krok č. 3  Po zaplatení vám pošleme prihlasovacie údaje na váš študijný účet.

Krok č. 4 Pomocou prihlasovacích údajov sa dostanete na svoj študijný účet, kde nájdete skriptá na oba kurzy a testy na samostatné precvičovanie. Môžete sa tak v pokoji začať pripravovať na kurz. 

Ak vám termín prestane vyhovovať, môžete ho na svojom študijnom účte zmeniť – bezplatne 14 dní pred kurzom.

Ak máte darčekovú poukážku, kontaktujete manažéra vzdelávania (všetko je uvedené na darčekovej poukážke) a ten vám pošle prihlasovacie údaje na váš študijný účet a prihlási vás na vami požadovaný termín.

Praktické rady

Kurzy Vinárskeho Inštitútu absolvovalo viac ako 3600 absolventov, a preto si vám dovoľujeme ponúknuť zopár odpovedí na časté otázky našich študentov.

Prečo sa mám pripravovať vopred?

Oplatí sa venovať pár chvíľ svojho času prečítaniu skrípt a prevereniu znalostí pomocou testov (je to iba pre vás, výsledky sa nikde neukladajú). Na samotný kurz s lektorom prichádzate teoreticky pripravení a môžete sa naplno venovať praktickým zručnostiam a výkladu plnému poznatkov z praxe. Znalosti vám zostávajú dlhodobo ukotvené v pamäti. Táto forma štúdia je odskúšaná a osvedčila sa.

Čo ak sa nepripravím, nestíham?

Aj tento variant si niektorí študenti vyberajú. Absolvujú praktickú časť kurzu s lektorom, ale neskladajú záverečnú skúšku. Potom si naštudujú skriptá a preveria znalosti pomocou testov a bezplatne absolvujú záverečnú skúšku na niektorom nasledujúcom kurze.

Nechcem robiť záverečnú skúšku, dá sa kurz aj tak absolvovať?

Záverečná skúška nie je povinná. Môžete kurz absolvovať aj bez nej. Získané znalosti vám nikto nevezme a samotný kurz pod vedením someliérskych špičiek je zážitok. Skriptá vám zostanú k dispozícii, ako aj prístup na študijný účet. Nezískate ale Osvedčenie o absolvovaní.

Prihlásil/a som sa na kurz a termín mi už nevyhovuje

Na vašom študijnom účte sa prehlásite na iný termín (14 dní vopred bezplatne, v prípade choroby či neočakávanej udalosti vám umožníme bezplatné prehlásenie aj kratší čas pred kurzom).

Základná cena kurzu je

255.37 bez DPH

(309.00 s DPH)

Vianočný bonus

10 € na nákup vína na

ke každej objednávke kurzu či darčekovej poukážky do 24.12.2017

Kód na zľavu dostanete na faktúre
Zľavu je možné uplatniť pri nákupe nad 50 € do 31.12.2017

 

Klubová karta Vinárského Inštitútu pre každého absolventa! Získate zľavy na kurzy pre seba aj svojich známych, ako aj v predajniach s vínom a vínotékach.
Viac informácií