objednat Darčekový poukaz Dostanete ihneď emailom
prehliadnuť Ponuku kurzov Vinárskeho inštitútu

Otvorené someliérske kurzy

I. Kurz

Základy someliérstva, vína a vinárstva SR

Kurz odporúčame všetkým, ktorí s vínom začínajú alebo si chcú usporiadať svoje doterajšie základné znalosti pod vedením špičkového lektora. Ide o najnavštevovanejší kurz Študijného programu SOMELIÉR a otvára dvere do sveta vína aj k ďalšiemu štúdiu.

Detail kurzu

II. Kurz

Vinič hroznorodý a víno

Druhý stupeň Študijného programu SOMELIÉR. Kurz odporúčame ako nadväzujúci kurz po kurze „Základy  someliérstva, vína a vinárstva SR“. Kurz sa venuje problematike pestovania viniča hroznorodého a výroby vína. Súčasťou kurzu je návšteva vinárstva a vinice s praktickými ukážkami. V rámci kurzu ochutnáte najtypickejšie svetové odrody.

Detail kurzu

I. a II. kurz

Víkendový kurz priamo vo vinárstve

Víkendový kurz poskytuje príležitosť absolvovať dva kurzy počas jedného víkendu priamo vo vyhlásených vinárstvach. V sobotu Základy someliérstva, vína a vinárstva SR a v nedeľu Vinič hroznorodý a víno. Súčasťou kurzu je ubytovanie, plná penzia vrátane večere s kombinovaním vína s jedlom. Súčasťou víkendového pobytu je aj prehliadka vinárstva s enológom spoločnosti a ukážka vinice.

Detail kurzu

III. kurz

Francúzsko, Taliansko, Pyrenejský polostrov

Dvojdenný  kurz sa zameriava na najväčšie vinárske štáty Európy. Získate podrobné informácie o histórii pestovania viniča hroznorodého v jednotlivých krajinách, apelačných systémoch, typických odrodách aj o geografii.  Na praktickej lekcii budete degustovať 36 vzoriek najvýznamnejších vín Francúzska, Talianska, Španielska a Portugalska (napr. Chablis, Champagne, Prosecco, Barolo, Cava, Rioja, Sherry, Porto atd.). Praktická časť tohto kurzu je rozdelená na dve jednodenné školenia (1. deň – Francúzsko, 2. deň – Taliansko, Pyrenejský polostrov).

Detail kurzu

IV. kurz

Západná, Východná a Južná Európa, Nový svet

Pod vedením špičkového someliéra sa podrobne zoznámite s vínami a vinárstvami nielen v populárnych lokalitách Európy, Južnej Ameriky, Južnej Afriky, USA alebo Austrálie a Oceánie, ale bližšie sa zameriate aj na neveľmi známe oblasti produkcie vína na uvedených kontinentoch. Obsah kurzu tak napríklad reflektuje odrody, oblasti a produkciu vína vo Veľkej Británii, Holandsku, Egypte, Maroku, na Blízkom Východe, vo Vietname, Číne, Kanade, Venezuele či Kolumbii. Degustácia na praktickej lekcii zahŕňa spolu 26 druhov vína z viac či menej známych oblastí.

Detail kurzu

V. Záverečný kurz

Ostatné someliérske znalosti

Kurz detailným spôsobom oboznamuje s ostatnými someliérskymi znalosťami a oblasťami (destiláty, pivo, tabak, káva, čaj, delikatesy, voda). Základné kapitoly jednotlivých okruhov tvoria história, technológia výroby alebo pestovania, hlavné produkčné krajiny a najznámejší producenti, degustácia, podávanie. Súčasťou kurzu je aj kapitola venujúca sa základnému barovému vybaveniu a miešaným nápojom. Obsah kurzu kladie dôraz aj na kombinovanie delikates s vybranými vínami, prípadne ďalšie možnosti párovania vyššie uvedených delikates a nápojov.

Detail kurzu

I. až V. KURZ

Všetkých päť kurzov Študijného programu SOMELIÉR

Študijný program SOMMELIER sa skladá z piatich samostatných kurzov, z ktorých je každý ukončený záverečnou skúškou. Po jej úspešnom absolvovaní získate osvedčenie o absolvovaní. Absolvent všetkých piatich kurzov študijného programu Someliér je pripravený na someliérske skúšky a môže teda získať CERTIFIKÁT SOMELIÉRA . Ten sa považuje najprestížnejšiu formu vzdelania v odbore u nás a ako jediná na Slovensku ho udeľuje Asociácia someliérov SR, ktorá je odborným garantom Vinárskeho Inštitútu.

Detail kurzu

Spoločenská hra Vinohranie

Zábava a poučenie v jednej škatuli. Buďte prví v cieli z vinohradu cez vinárstvo a vínnu pivnicu! Kto najrýchlejšie prejde cez nástrahy pestovania viniča na vinohrade, úspešne vyrobí víno vo vinárstve a zvládne všetko vo vínnej pivnici, vyhráva! Odpovedzte správne na jednu z 216 otázok zo sveta vína a vinárstva a vyhnite sa nástrahám, ako sú škorce, porucha lisu či pachuť po korku.

Detail